Skip to content
Novosti

Hrvatska prva u EU uspješno testirala sustav digitalnih zelenih potvrda

picture

AKD, koji je zadužen za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda, uspješno je obavio pilot testiranje sustava sa središnjim europskim pristupnikom (EU Gateway). Time je Hrvatska kao prva država članica uspješno obavila pilot testiranje sustava i potvrdila funkcionalnost i interoperabilnost sustava digitalnih zelenih potvrda.

Pilot testiranje potvrdilo je kako su sve ključne komponente hrvatskog sustava funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda koje je najvljeno za početak lipnja. Sustav uspješno generira QR kodove za sve tri vrste potvrda – o cijepljenju, testiranju i preboljenju i razmjenjuje javne ključeve s drugim državama članicama preko EU pristupnika. AKD je u  sklopu projekta razvio i mobilnu aplikaciju za verifikaciju potvrda drugih država članica što je u stvarnom vremenu demonstrirano tijekom pilot testiranja. 

Hrvatska je potvrdila punu tehničku funkcionalnost svog sustava tri dana prije predviđenog roka.

Do početka lipnja Radna skupina VRH će definirati poslovna pravila za izdavanje potvrda građanima, uskladiti vizualni identitet potvrda sa zahtjevima EU, pripremiti komunikacijske i informativne materijale, normativno standardizirati korištenje potvrda u RH, te kroz bilateralnu suradnju s trećim zemljama pripremiti tehničke preduvjete za validaciju i prihvaćanje njihovih potvrda pri ulasku u RH.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam