Skip to content

EU digitalna COVID potvrda

Tko može dobiti potvrdu?

Osoba cijepljena cjepivom protiv bolesti COVID-19, sukladno propisanim pravilima.

Osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa.

Osoba koja je preboljela bolest COVID-19 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

Glavna obilježja potvrde

  • QR kôd
  • Besplatna
  • Dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku
  • Sigurna, zaštićena i vjerodostojna
  • Važeća u državama članicama EU-a

Česta pitanja

Tko može dobiti potvrdu?

Osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) te osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze (npr. osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer). Potvrda će u oba slučaja biti valjana 365 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 15. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 365 dana od dana cijepljenja.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja, a potvrda će im biti valjana 365 dana od dana primitka cjepiva.

Potvrda se ne može izdati u slučaju kada osoba ima pozitivan nalaz testiranja unatrag 11 dana od dana podnošenja zahtjeva za potvrdu. 

Osobe koje su primile booster dozu ili treću dozu cjepiva koje se prima u dvije doze mogu zatražiti novu potvrdu od dana cijepljenja zadnjom dozom, a ona će im vrijediti 365 dana.

Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen), a nakon toga su primile i dodatnu booster dozu drugog cjepiva (koje se prima u dvije doze) mogu zatražiti novu potvrdu od dana cijepljenja zadnjom dozom, potvrda će i u ovom slučaju vrijediti 365 dana.

Navedena pravila odnose se na sva cjepiva za koja se izdaje COVID potvrda u Hrvatskoj.

Od 30. rujna 2021. potvrde se mogu izdati i za cjepiva niže u tablici, sukladno navedenim pravilima:

Nova cjepiva

*Za cjepiva CVnCoV proizvođača Curevac AG te Inactivated SARS-CoV-2 (Vero Cell) proizvođača Sinopharm Weiqida Europe Pharmaceutical s.r.o. ne izdaje se EU digitalna COVID potvrda o cijepljenju u Hrvatskoj.

Osobe čiji su podaci o preboljenju, cijepljenju ili negativnom PCR testu na SARS-CoV-2 upisani u centralne baze podatka Ministarstva zdravstva, mogu zatražiti svoju EU digitalnu COVID potvrdu putem portala e-Građani, u nekoj od poslovnica HZZO-a te u ljekarnama i ovlaštenim laboratorijima koji provode testiranja.

Koje dokumente trebam kako bih preuzeo potvrdu s portala e-Građani?

Osim vjerodajnice razine 2 - značajne razine sigurnosti ili vjerodajnice razine 3 - visoke razine sigurnosti za pristupanje portalu e-Građani nije potrebno osigurati dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju „Zatraži potvrdu“.

Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu. 

Popis vjerodajnica navedenih razina sigurnosti pronađite OVDJE.

Mogu li potvrdu koristiti putem mobilnog telefona?

Da. Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke ili pohraniti u mobilnu alipikaciju CovidGO te je na taj način predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda i drugih važnih podataka. 

Za pohranjivanje COVID potvrde u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO potrebno je na mobilnom uređaju kliknuti na poveznicu koju ste zaprimili putem maila zajedno s EU digitalnom COVID potvrdom.

Poveznica vodi na otvaranje ekrana unutar aplikacije s opcijom „Dodaj u novčanik“, nakon čega je potrebno upisati lozinku za mobilnu aplikaciju koja se nalazi na COVID potvrdi. Bez unosa lozinke, potvrda neće biti pohranjena u novčanik aplikacije.

Potvrda se može pohraniti i odabirom ikone digitalnog novčanika unutar aplikacije, u donjem lijevom kutu te klikom na opciju „Dodaj novu potvrdu“, nakon čega je potrebno skenirati kôd potvrde i kliknuti na opciju „Spremi”. Korisnik će i u ovom slučaju morati unijeti lozinku koja se nalazi na potvrdi.

Pohranjivanjem COVID potvrde korisnik pristaje na spremanje određenog skupa osobnih podataka.

Brisanje COVID potvrde

Kako biste izbrisali potvrdu iz digitalnog novčanika kliknite na opciju „Ukloni potvrdu“.
Nakon brisanja istu potvrdu možete unijeti u drugi novčanik.

VAŽNO! Jedna COVID potvrda može se pohraniti na 10 različitih uređaja. Ukoliko ste premašili ovaj broj potrebno je obrisati potvrdu s nekog od uređaja na kojima je pohranjena, kako biste je uspješno unijeli u drugi novčanik na novom uređaju.

Ukoliko niste instalirali CovidGO - aplikaciju možete preuzeti i putem sljedećih linkova:

Google Play - App Store

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam