Skip to content
Novosti

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u

Komisija izražava zadovoljstvo današnjim privremenim političkim dogovorom Europskog parlamenta i Vijeća o Uredbi o digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u. To znači da je vrlo vjerojatno da će potvrda (prethodno poznata kao digitalna zelena potvrda) biti spremna krajem lipnja kako je planirano. Današnji dogovor postignut je u rekordnom roku samo dva mjeseca nakon Komisijina prijedloga. Pregovore o potvrdi za Komisiju su vodili povjerenik Didier Reynders u bliskoj suradnji s potpredsjednicima Verom Jourovom i Margaritisom Schinasom, te povjerenici Thierry Breton, Stella Kyriakides, i Ylva Johansson.

Predsjednica Ursula von der Leyen pozdravila je taj brzi napredak izjavljujući:

Održavamo nastojanja da digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u uvedemo prije ljeta. Europski građani raduju se da će moći ponovno putovati, a današnji dogovor znači i da će to vrlo skoro moći činiti na siguran način.

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u besplatna je, sigurna i dostupna svima. Građanima će nuditi različite opcije, potvrdu o cijepljenju, testiranju i preboljenju, poštujući njihova temeljna prava i štiteći njihove osobne podatke.

Svi građani EU-a imaju pravo na slobodno kretanje unutar EU-a. Digitalna potvrda EU-a o COVID-u, dostupna u papirnatom ili digitalnom obliku, olakšat će putovanja Europljanima koji žele posjetiti obitelj i najmilije ili otići na zasluženi odmor.

Želimo zahvaliti Europskom parlamentu i portugalskom predsjedništvu Vijeća na predanosti, ustrajnosti i vrijednom radu koji je omogućio da se u rekordnom vremenu postigne dogovor o iznesenom prijedlogu.

No, posao još nije završen. Na razini EU-a sustav će biti spreman u sljedećih nekoliko dana. Sad je iznimno važno da sve države članice nastave s pripremom na nacionalnoj razini kako bi sustav što prije počeo funkcionirati. To je ono što građani EU-a s pravom očekuju.

Današnji dogovor dokaz je da će uz zajednički trud digitalna potvrda EU-a o COVID-u biti dostupna na vrijeme.

Više o ovoj temi možete naći na ovoj poveznici.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam